Winterprut

Nou, ik heb gedaan alsof de winter al voorbij is en heb het geweten ook. Het is nog winter.
We spreken nu over 19 januari 2000.


Woensdagavond is mijn fietsavond zowel in de zomer als in de winter. Na de buien van gistermiddag was het al weer een hele tijd droog. Zelfs de weg al. Ik heb dus maar de stoute (wieler)schoenen aangetrokken om een kopje koffie te halen bij mijn schoonouders 50 km verderop. Is net te doen in die 4 uur heen en terug, inclusief een half uurtje koffiepauze. Heen perfect weer. Volle maan, helder en droog. Heel af en toe nog een resterend spatje van een wegtrekkende bui. Met de wind van opzij door het open land van Salland, de Nijverdalse berg nog even aanzetten en met iets meer dan 30 gemiddeld was ik rond tien over acht in Vriezenveen.

Gezellig een kopje koffie gedronken en een klein half uur later weer weg. Nog even wat batterijen verwisseld voor de verlichting en weer op pad. Ik was het dorp nog niet uit of de eerste lichte regendruppels vielen. Kort daarop gevolgd door wat hagel en toen natte sneeuw. Nu maakt sneeuw aan de kant van de weg het wegprofiel veel duidelijker zichtbaar, maar de bijkomstige nattigheid is minder leuk.

Het eerste buitje duurde een minuut of tien, waarna het wat bleef miezeren. Je wordt er niet echt nat van een het thermopak bewees weer eens zijn diensten. Ik was overigens maar wat blij dat ik de overschoenen tegen de kou had aangetrokken.

Zon 10 km voor Zwolle begon het echter weer te sneeuwen en nu was het echt menens. Een dichte bui met natte sneeuw waar ik niet alleen helemaal nat, maar ook verschrikkelijk smerig van werd. De laatste kilometers door de stad was ploeteren door een klein laagje sneeuwprut op de weg en langs autos die ook steeds minder zicht hadden. Uiteindelijk was ik tegen half 11 weer thuis. Wat is dan een hete douche lekker. t Was overigens wel raar dat het water dat op mijn hoofd kwam lekker warm was, maar bij mijn voeten koel.

Wat mij achteraf nogal frappeerde was dat het gemiddelde terug, ondanks de slechtere omstandigheden, maar 0,03 km/uur lager lag.