10000 in 2001

 

Vandaag (28 december) zijn de laatste wegkilometers van 2001 gemaakt om mijn jaartotaal net boven de 10.000 te tillen. Het waren echt de laatste loodjes die het zwaarst wegen.

Mijn totaal stond inmiddels op 9905. Dus er moesten er minimaal 96 bij. Voor de rest van het jaar wordt sneeuw (en de bijbehorende gladheid) voorspeld en dan zie je mij niet meer op de weg. Mijn zoon had nog geen Euro-kit gehaald en inmiddels waren ze hier in Zwolle op. Mijn zwager die in Hengelo werkt (bij een Shell-uitgiftepunt) had er nog een paar, dus op de fiets naar Hengelo, zo'n 70 km in lijn. Vice-versa meestal rond de 150 km.

De weersvoorspelling was buien en een stormachtige wind, maar wel temperaturen ruim boven nul. Moet kunnen.

Om 9.00 uur vertrokken, dik ingepakt met warmte- en regenkleding. Achteraf had de warmtekleding wel uitgelaten kunnen worden. Ik had er meer last van dan gemak.

De wind stond flink te blazen uit het zuiden en later uit het zuidwesten. Dat was een streep door de rekening. Dit betekende 3/4 van de dag de wind (schuin) tegen en dat merk je goed met windkracht 8.

De eerste kilometers verliepen traag, maar voorspoedig. In Holten, na 40 km, had ik inmiddels 2 kleine buitjes achter me en een gemiddelde van bijna 24. De Herikeberg, na Markelo werd met de wind in de rug op het gemak genomen, maar na Goor begon het te regenen. Meteen voelde ik ook dat ik een leegloper had. Toen ik afstapte kwamen de hemelsluizen pas goed los. In de plensregen, met een onweersklap er bij, heb ik het achterwiel van een nieuwe binnenband voorzien. Dat er ook een flinke portie water tussen binnen- en buitenband kwam kon ik niet verhinderen.

Even plotseling als dat de bui begon, stopte ze ook weer, zodra ik verder reed.

Rond 12.00 uur kwam ik bij mijn zwager in Hengelo en zowaar brak even de zon door. De teller stond inmiddels op 75 km met 26 gemiddeld. Dat laatste viel me fors tegen. Vooraf had ik tussen de 30 en 32 ingeschat. De storm en te veel kleding waren echter hier debet aan.

Na een broodje bal en een paar bakken koffie vertrek ik weer.

De Euro-kit zit in een zak van het shirt.

Ik ga terug over een wat noordelijker route omdat daar meer bossen op de route liggen.

Voor Delden rechts af via het kasteel Twickel, binnendoor naar Zenderen en Almelo. Omdat ik familie heb in Vriezenveen ga ik daar mijn meegebrachte brood verorberen, met gratis koffie natuurlijk. Ik merk dat de wind op de vlaktes de snelheid behoorlijk drukt. Af en toe kom ik niet boven de 15 km/uur.

Verder weer door open terrein naar Den Ham en bossen naar Ommen.

De laatste 30 km naar huis doe ik normaal in een uur, maar nu doe ik er 1 uur 40 over. De laatste 15 km komt de snelheid vrijwel niet meer boven de 20 uit. Ik red het net om bij de hevigste tegenwind boven de 10 km per uur te blijven.

Om 16.45 ben ik weer thuis. 155 km verder en ruim voldaan aan de eis. Het gemiddelde blijkt uiteindelijk uit te komen op 22.85. Je zou kunnen zeggen moe, maar voldaan. Ik kan nu in ieder geval genieten van de laatste dagen en ben verlost van het knagende gevoel dat na de zomer begon op te komen, dat ik de 10.000 toch nog zou kunnen halen, ondanks de gedwongen rust in augustus (vanwege een framebreuk).