Bikemail-Pronkdag 2001

 

Wegens overweldigende belangstelling ...............

Het is zondagochtend, 10 juni, 11.00 uur en ik sta inmiddels 5 minuten voor Hotel West-end bij ons nationale sportcentrum Papendal te wachten. Op het parkeerterrein staat een OAD-bus die zich langzaam vult met in het blauw geklede atleten uit de Oekraïne. Misschien een interland voor deze sporters, of mogelijk een trainingsstage. Ze lijken zeer relaxed.

In de heg om het parkeerterrein verkennen een tweetal kevers elkaar. Ze hebben een goede schutkleur, maar ze vallen mij toch op. Ze hoeven zich echter om mij geen zorgen te maken en andere bedreigingen zie ik niet voor hen. Verderop hangt een jongen bij een auto rond. Ook hij ziet er uit alsof hij op mensen wacht.

Bij het kruispunt is het een drukte van belang. Naast de gebruikelijke auto's en motoren, kwamen regelmatig fietsers en skaters langs. Een ouder skatend echtpaar was in uniseks kleding, volledig beveiligd met helm, knie- hand- en elleboogbeschermers bezig een tochtje te maken Vele fietsers stopten bij de verkeerslichten, maar niemand die ook een stop bij West-End wilde maken.

 

Het is inmiddels bijna half 12 en ik loop nog eens langs de heg. Ik zie de twee kevers weer. Het zal niet aan deze twee liggen, mocht de soort binnenkort uitsterven.
De hoop op een hoge opkomst bij de Bikemail-pronkdag had ik in de voorgaande week al opgegeven. Ook die op een kleine opkomst laat ik nu varen.

Om de voorgestelde route nogmaals te fietsen lijkt me nu overbodig. Bij het uitstippelen had ik de hele route al gereden en dit zou een duplicaat worden. Ik besluit om richting Ede te vertrekken en maar zien waar het een en ander toe leidt. Na Ede sla ik af naar Renswoude en kom zo'n 10 km later op wonderbaarlijke wijze weer terug op hetzelfde kruispunt. Ik rij verder via Veenendaal, de fietsstad van 2000, door naar Bennekom. Hier ga ik via diverse heuveltjes langs Heelsum en Wolpheze weer richting Papendal. Ik heb nu 80 km op de teller en wil er minimaal 100 van maken. Een ritje rond de Hoge Veluwe is dan een mooie afsluiting.

Ik kom het skatende echtpaar weer tegemoet. Ze hebben zeker 2½ uur geskate.
Na Otterlo eet ik mijn laatste boterhammen op en vervolg via Hoenderloo en Deelen. Om kwart voor 3 ben ik weer op de parkeerplaats in Schaarsbergen, waar de auto geparkeerd staat. 112 km is een leuke training.

Weer thuis doe ik mijn relaas van de gebeurtenissen en krijg vervolgens de storm over mij heen. Ik vrees dat mijn externe fietsconnecties er niet meer op kunnen rekenen dat de thuisagenda op dit soort activiteiten kan worden aangepast.