Winterslaap?

 

Afgelopen zaterdag (10 februari 2001) maar weer eens op de fiets gesprongen. Het KNMI voorspelde mooi weer en dat kwam volop uit.

Eerst via de Sallandse binnenwegen naar Holten. Een lichte tegenwind met volop zon zorgde er voor dat ik lekker warm kon draaien. Helaas was op een aantal fietspaden heel wat zand en zout gestrooid. Oppassen dus in bochten en na afloop de fiets weer schoonmaken.

Het was dan wel mooi weer, maar je kunt ook overdrijven. De eerste (race)fietser die ik tegen kwam reed in korte broek. Dat wel bij een lekker zonnetje, maar een temperatuur van hooguit 1 of 2 graden boven nul !!!!!! Nu ben ik ook vaak vroeg met dit soort dingen maar het zal voor mij toch minimaal een graad of 10 a 12 moeten zijn.

Vanuit Holten doe ik de Holterberg heen en terug. Het wordt drukker met fietsers. Het lijkt wel of iedereen de winterslaap uit heeft en de racefiets gepakt heeft. Een paar maal kwam ik zelfs een groep van een man of 12 tegen. Sommige clubs kunnen zich al erg vroeg in het jaar organiseren.

Op de Holterberg heb ik het rustig aan gedaan. Het klimmen valt niet mee wanneer je een overschot aan winterkilo's mee moet nemen. In de steilste afdalingen had ik wind tegen en de hoogste snelheid lag op (maar) 60 km/uur. Terug in Holten zat ik op gemiddeld 28,5. Voor mijn doen niet slecht.

Na Holten eerst een stuk richting Deventer daarna via allerlei binnenwegen terug naar Zwolle. Doordat ik de wind en de zon beide in de rug had reed het geweldig lekker. Steeds ruim boven de 30. Uiteindelijk kreeg ik een kilometer of 10 voor Zwolle het mannetje 30 te pakken.

Bij Zwolle tussen de stad en de IJssel door weer naar huis.
In totaal 122 km genoten.