Eerste grote rit met de Quest

(Twente-Sallandtocht)

27-6-2004

 

‘s Morgens vroeg om 7 uur stap ik in de Quest op weg naar Holten. Daar is de start van de Twente-Sallandtocht die door de RTC Hengelo wordt georganiseerd en ook een startplek kent in Holten. Het is een controlerit voor de NTFU om te zien of de kwaliteit van de tocht aan de norm voldoet.

Het regent de voorafgaande nacht stevig en wanneer de wekker om half 6 gaat plenst het nog. Maar de weermannen hebben een zonnige dag beloofd, dus ik besluit nog even te wachten met opstaan. Als ik later de hond uitlaat regent het nog licht en bij het wegfietsen komen de laatste motregen-sputters nog op mijn hoofd.

Het blijft verder die dag klam, maar droog, een graadje of 20 en af en toe zon. Ik doe het rustig aan, wetende dat het minimaal 160 km wordt om te rijden.

 

Na 42 km ben ik in Holten met gem. 31 op de teller. Ik schrijf me in en ga op weg richting Hengelo. Het eerste stuk Holten uit gaat prima en de krappe bochten zijn redelijk goed te doen. Slechts 1 maal kom ik in de berm (bij de rotonde) vanwege krap draai en keerwerk. Op het vals plat richting Rijssen kan ik lekker doorhalen en met 50 in het uur stuif ik een paar groepjes bukkers voorbij. Het klimmen op de Rijsserberg gaat weer traag, maar het gemiddelde loopt langzaam op.

 

Door de plaatsen Enter, Delden, Borne en een stuk Hengelo gaat het best, ondanks de regelmatig opdoemende paaltjes. Een kleine anderhalf uur later ben ik in Hengelo. Inmiddels staat er 85 km op de teller. In Hengelo heb ik een gesprek met de organisatie en een uurtje later, na natuurlijk de Quest te laten bewonderen, stap ik weer in.

Ik heb vandaag de route van 90 km uitgekozen om het totaal niet meteen al te veel te laten zijn.

De terugweg volgt in grote lijnen de snelweg A1. Eerst wat industrieterrein in Hengelo, dan landelijke weggetjes en langs het landgoed Twickel tot Delden. Een stuk langs het Twentekanaal bij Goor, waarna de eerste “echte” klim volgt in Markelo. Over de klinkers zwoeg ik met een snelheid van net boven de 10 de bult op, waarna bovenop een geheime controle met ravitaillering volgt. Ik pauzeer een kwartiertje en ga dan weer door.

 

Via de zuidkant kom ik Holten weer binnen, waarna ik een routepijl over het hoofd zie en richting Deventer fiets. Ik realiseer de vergissing vrij snel, maar ga door tot Dijkerhoek, om daar via een parallelroute terug naar Holten te gaan.

Controle van de routebeschrijving laat zien dat ik de Motieweg op moet, maar ik heb genoeg km’s extra gemaakt zodat ik direct terug ga naar de Café Jansen: de finish. Na 93 km (totaal inmiddels 135), is de rit geklaard.

 

Omdat ik wel eens wil zien hoe de Holterberg gaat met een Quest en Ineke naar Ommen moet om Rick van Wham-kamp op te halen ga ik ook richting Ommen.

De eerste klim, Holten uit, gaat goed in een redelijk tempo van rond de 15 km per uur. Op het valse plat daarna maak ik wat vaart en op de afdaling naar Diepe Hel, met mooi nieuw strak asfalt, test ik de snelheid. Ik haal een top van 86, wat een verbetering is van mijn persoonlijk record (Noord Frankrijk, nog met de racefiets was 83). De snelheid blijft er in tot de klim van 10% begint en zakt dan ver terug.

Eerst nog 12-15 km/uur, maar als het steiler wordt schakel ik naar de lichtste versnelling en met veel moeite (8-10 km/uur) red ik het om bovenop te komen. Een appeltje, tijdens de tocht gekregen, wordt verorberd en ik ga weer door. De afdalingen en vals plat gaan uitstekend en het klimmetje richting Nijverdal levert geen problemen op.

 

In Hellendoorn vul ik de bidon aan bij broer Jan (die overigens niet thuis was) en om goed half 3 ben ik in Ommen bij de Mowglihut. Te vroeg om Ineke te ontmoeten, maar Rick had me al meteen in de gaten.

Ik blijf een kwartiertje, praat wat met onder andere Rein (van de leiding) en ga dan weer verder.

 

Op de ventweg langs de weg over Oudleusen heb ik de wind tegen en het tempo is er nu uit. Uiteindelijk ben ik tegen 4 uur terug in Zwolle en staat er 194 km op de dagteller in net iets meer dan 6 uur fietstijd. Een mooi gemiddelde van iets boven de 32.