De Heidetoer

2 september 2006

 

Voor de afwisseling weer eens een toertocht gereden van Swolland: de Heidetoer.

’s Ochtends eerst samen met Henk van Gerner (onze voorzitter) in Zwolle de route uitgepijld. Een afstand van een kleine 20 kilometer tussen De Vrolijkheid (start- en finishlocatie) en de IJsselbrug. Het kost je Bijna 2 uur om dat te doen. Het maakt wel duidelijk dat Zwolle een fietsstad is. Met name de oversteek van het Zwarte Water is met de auto erg lastig. De fietsroute ging over de Twistvlietbrug en deze is voor auto’s verboden. Je moet dan voor een afstand van een paar honderd meter tussen de ene en de andere kant van de brug, met de auto zeker 10 kilometer extra rijden om op beide punten een pijl te zetten.

 

Maar goed, we kwamen de Swollandersgroep rond kwart over 8 al tegen voor de 160 kilometerroute.

Nadat ik met het uitpijlen klaar was, de auto naar huis gebracht, de Quest naar de start gereden had en na het inschrijven eindelijk op weg was, was het inmiddels kwart voor tien.

Ga je in de ochtend om een uur of 7 met de fiets door de stad, dan is het nog erg rustig. Nu was het al behoorlijk druk en echt opschieten lukte niet. Op de IJsselbrug aangekomen na 14 kilometer had ik nog geen 28 gemiddeld op de teller. Dat moesten er wel 32 worden om na de beloofde 6 uur weer thuis te zijn.

 

In Hattem was een braderie-achtige toestand en auto’s waren her en der geparkeerd. Enige optie was in de file over de Hoofdstraat. Na Hattem volgen de eerste heuveltjes. De Honcoplaan omhoog en over de Wapenvelder Molenweg weer naar beneden. Deze laatste lange afdaling levert meteen de top van dag op met 67 km/uur.

Hierna volgt een route over binnenweggetjes naar de eerste controlepost bij Epe. Net voor deze post kom ik twee liggers van Plat Zwolsch achterop en samen genieten we in de nazomerzon bij “De Lorelei” van een koffie met appelpunt.

 

Na de controle gaat het door de bossen en over wat schelpenpaden richting Vierhouten. Hier is een officiële controlepost (die in Epe was voor de korte afstanden), maar deze laat ik, zo kort na de vorige maar schieten. Achter Vierhouten volgt een vrijliggend smal fietspad en komt de routesplitsing tussen routes van 110 en 160 kilometer. Het is nu op de routebeschrijving verder. Ik ken de omgeving hier goed, dus voor de komende 50 kilometer hoef ik maar een keer of twee de beschrijving te raadplegen.

 

Ik kom door Elspeet en Uddel en ga hier de Aardhuisberg op. Een lange klim van 20 naar 100 meter hoogte. Halverwege komt mij een racegroepje fietsers onder begeleiding achterop. Ze rijden over de hoofdrijbaan en hebben een paar motoren en auto’s bij zich. Mogelijk is dit een kopgroep uit de Holland-ladies-tour, maar ik heb geen idee. Ze rijden wel vrij snel en ik kan ze met de Quest niet volgen. Dat komt vooral omdat de weg omhoog gaat en je met de Quest nu eenmaal niet snel kunt klimmen.

 

Na Hoog Soeren volgt een mooie afdaling naar Assel en vandaar weer een schelpenpad naar Kootwijk. Het is mooi weer en dus druk op dit pad. Toch valt het met het passeren van andere fietsers wel mee. Na Kootwijk weer een lang stuk over een grotendeels vrijliggend fietspad richting Garderen, waar ik bij het voormalige “Solletje” op de doorgaande weg Garderen-Uddel kom. Het is nu een tijdlang doorgaande wegen en ik kan flink doorrijden. Het verwachtte gemiddelde van 32 km/uur komt nu in zicht.

Bij het Uddelermeer volgt nog een lusje via Staverden om niet langs de doorgaande weg te hoeven fietsen en om goed 13 uur ben ik in Elspeet terug. Hier is weer een controlepost en het colaatje smaakt prima.

 

Het wordt een korte stop en ik vervolg de weg richting Nunspeet. Net voor de weg de A28 kruist gaat de route rechtsaf om door het Zandenbos te gaan. Het asfalt is hier nog steeds niet al te best, maar de weg is rustig. Even later gaat het langs camping De Scheepsbel om binnendoor naar ’t Harde te gaan. Hierna volgen de laatste hoogtemeters over de Knobbel en de Zuidweg, waarna de route achter Wezep langs gaat en kort voor de IJsselbrug op de Zuiderzeestraatweg komt.

 

Na de IJsselbrug slingert de route door de rand van Zwolle en na 160,3 kilometer ben ik terug bij De Vrolijkheid. De Swollandgroep van de 160 km is ook net binnen en samen met hen drink ik nog wat. Ik ben dus ongeveer 1½ uur sneller over de route gegaan dan zij. Ik vermoed dat dat niet alleen fietstijd is, maar dat zij vooral langer gepauzeerd hebben.

 

Nog even de laatste 4,5 km weer naar huis en om klokslag half 4 ben ik weer thuis. Precies zoals gedacht in 6 uur alles afgewikkeld. Totale afstand: 169,5 kilometer. Fietstijd 5u15 en 3 kwartier pauzes.