Maastricht-Zwolle

5 en 6 juni 2010

 

Controlerit 1200 brevet;

Rick brengt me met de auto naar Maastricht en om half 10 vertrek ik noordwaarts. Ongeveer 400 kilometer en de planning is dat ik rond middernacht over zal zijn. Op dat schema lig ik meteen al drie kwartier achter want dat ging nog uit van een vertrek om kwart voor 9.

 

Het duurt even voor ik de route vind, maar door Meerssen te volgen gaat dit haast vanzelf. In Meerssen is de route opgebroken en ik maak een omweg waarna ik bij Ulestraten toch weer op de route kom. Snel gaat het niet want de eerste 12 kilometer kosten weer drie kwartier. Veel schrijven / corrigeren, zoeken en een paar keer terug fietsen zorgen voor deze trage voortgang.

 

Hierna gaat het wat vlotter door het golvende noordelijke deel van Zuid Limburg. Na Jabeek volgt een doorsteekje via Duistland van 8 kilometer en daarna gaat het in rechte lijn. Ik passeer plaatsjes als Posterholt, Echterbosch en Melick. Ook grotere plaatsen als Roermond en Venlo worden eenvoudig genomen. Hoewel, in het noorden van Roermond wordt aan een rotonde gewerkt en het kost wat heen en weer fietsen voor ik de juiste manier om er voorbij te komen kan vinden. Later bij de “echte” 1200 blijkt alles al weer veranderd te zijn.

Bij het binnenkomen van Venlo zie ik een afslag over het hoofd, maar verder kan ik probleemloos doorfietsen tot de controle in Castenray (of eigenlijk Oirlo).

 

Ik neem in het AC restaurant een koffie met vlaai en vertrek weer na een half uur. Erg vlot is dit eerste deel niet gegaan. Het is inmiddels al 3 uur geweest en ik ben bijna 6 uur onderweg en heb 109 km afgelegd. Maar ik kom nu geleidelijk op bekend terrein en hoef minder te zoeken of corrigeren.

De route gaat nu oostwaarts Duitsland in. Na Wesel pak ik de oude route van Lowlands1000 op tot ik bij Rhade de nieuwe controlepost bereik. Hier zit een 24-uurs tankstation en een McDonald’s met een drive-in die ook dag en nacht open is. Ideaal dus voor ons.

 

Na de controle volgt een golvend gedeelte met de bekende Granatsberg bij Klein Reken en een paar heuvels op de weg naar Billerbeck. Vanaf hier pak ik de 600-route op. Tegen middernacht ben ik op het volgende controlepunt in Hengelo.

 

Vanaf hier volg ik de route nog tot Holten, maar vandaar ga ik rechtstreeks terug naar Zwolle. Het resterende gedeelte is nog gecontroleerd en nagereden tijdens het 600 brevet en kent dus geen problemen. Ik laat de Holterberg voor wat die is en ook het extra lusje via de sporthal geloof ik wel.

 

Het is nu diep in de nacht en alleen wat uitgaansjongeren zijn nog op de weg. Dat levert tussen Raalte en Heino nog een hachelijke situatie op. Bij het begin van de rondweg om Heino zijn in de ventweg een paar onoverzichtelijke haakse bochten. Er is direct naast de weg veel begroeiing. Ik nader daar een groepje van een stuk of 6 jongeren. Zij en ik hebben voldoende verlichting en ik passeer hen probleemloos. Als ik hen net voorbij ben schrik ik. Er komt mij een bromfietser tegemoet ZONDER verlichting. Gelukkig fietste ik goed rechts. Meteen daarna hoor ik een hoop gegil uit de groep die ik net voorbij was, maar gelukkig blijft een klap uit.

 

Rond 3 uur in de nacht kom ik weer thuis. In totaal ruim 390 km gefietst