Kwaliteitscontrole Winterswijk

13 mei 2010 (Hemelvaartsdag)

 

Op papier de 2e, maar in werkelijkheid pas de eerste controle van 2010. De eerste keer was in maart gepland. Een krokustocht in Roden. Die ging echter vanwege (verwachte) sneeuwval niet door. Nu dus in Winterswijk, waar de “Wentersronde” op het programma staat.

Afstanden van 95 en 117 km. Er naar toe is ongeveer 90, Dus met de 117 km en daarna weer terug kom ik aardig in de buurt van de 300 km en dat moet dan maar.

 

Om 6:20 (dauwtraptijd) ga ik op pad. De start is tussen 8 en 10 en ik hoop er om goed 9 uur te zijn. Het is vrij koel, maar droog. De temperatuur komt de hele dag niet boven de 10 graden. De rit gaat voorspoedig. Zo voorspoedig zelfs, dat ik zonder ook maar een keer te stoppen (een bijna-stop bij de oversteek in Wythmen is alles) na ruim 93 km de start bereik.

Ik schrijf me in en maak even wat afspraken met de organisatie over de evaluatie.

 

De route volgt globaal de route die ik op 1 mei heb gedaan als controle voor de 600. In de eerste kilometers tot de grens volgen we dezelfde weg, maar daarna moet ik nu over eindeloze, maar goed befietsbare landweggetjes richting Hohe Mark. Het gaat zelfs zo binnendoor dat na Oeding, dat tegen de grens aan ligt, geen enkele plaats meer wordt aangedaan tot de controlepost in Haus Granat, halverwege de mij welbekende Granatsberg.

 

Voor het zover is, moet er flink geklommen worden. Eerst zijn het kleine hoogteverschillen van een paar meter. Na 40 kilometer worden de klimmen wat langer. We passeren Haus Granat in zuidelijke richting om nog een lusje te maken van 10 kilometer op de flanken van de Granatsberg (135m) hierbij zitten een paar steile stukken van meer dan 10%. Ook ligt er soms veel zand of modder op de weg, wat het fietsen er niet makkelijker op maakt. Ik doe rustig aan en het tempo zakt regelmatig onder de 10 km/uur.

 

Als ik eindelijk weer bovenop de Granatsberg ben, volgt een lekkere afdaling, waarbij ik tot een top kom van 79,6 km/uur. Je mag hier maar 50 en de politie staat onderaan met een lasergun, maar ik geloof dat ze net de andere kant op keken.

Ik neem bij Haus Granat een kop koffie met Erdbehrkuchen.

 

Op de terugweg het omgekeerde principe. Eerst nog wat langere klimmen en dalen, maar geleidelijk aan is het niet meer dan licht golvend. We doen nu wel een paar plaatsjes aan, maar veel is het niet. Na 118 km ben ik terug in Winterswijk. De evaluatie kost iets meer dan 45 minuten en de algehele indruk is dat het een prima tocht was. Niet helemaal volgens de regels, maar de neutrale deelnemer zal daar weinig van merken.

 

Tegen 15 uur vertrek ik weer richting Zwolle.

De terugreis duurt wat langer dan de heenreis. In plaats van met 34 gaat het nu met 30 gemiddeld en ik neem nog een tweetal korte pauzes. Om 18:10 uur ben ik weer thuis.

 

Statistieken:

306,04 kilometer

Fietstijd: 9:59:47

Gemiddeld 30,6

Maximum: 79,6

Totale tijd: 11:48:00