Zwolle – Hengelo vv.
11 juni 2011: Lusjes

 

Zonder een echt idee over de te volgen route fiets ik oostwaarts.

Het is zaterdag, Ineke gaat wandelen. Oefenen voor de 4-daagse en gaat van Hellendoorn naar Vriezenveen en weer terug.

Het is aardig weer en ik heb zin om een stukje te fietsen. Bij Rick in Hengelo is de laatste keer na een logeerpartij een bus met voer voor Jolie blijven staan en die kan ik mooi ophalen. Neem ik een paar stukken appeltaart mee die Ineke net gebakken heeft.

Heen en terug naar Hengelo is 2 maal 75 km. Met wat extra lusjes moet dat wel 200 km kunnen worden.

 

In Wythmen richting Dalfsen en daar maar eens de binnendoorweg naar Oudleusen onderzoeken. Het blijkt een prima route te zijn met mooi asfalt. Bij de N36 rechtdoor oversteken en dan weer mooi asfalt tot Nieuwleusen. Ik ga door Nieuwleusen en na Vinkenbuurt weer rechtdoor in de hoop om de N48 (Ommen-Hoogeveen) te kruisen. Dat lukt, maar daarna kom ik na een paar haakse bochten weer voor de N48 te staan. Dat is niet de bedoeling.

Terug naar een afslag en nu gaat het goed. Even verder kruis ik weer de nieuwe N36 (Zwolle-Hardenberg) om richting Ommen te gaan.

 

Ik wil via het tunneltje onder de weg Ommen-Hardenberg (de oude N36) door van Stegeren naar Junne om vandaar via Den Ham Twente in te gaan. Ik kom inderdaad in Stegeren, maar weet niet precies waar. Dan maar links af en zo kom ik weer voor de nieuwe N36 te staan. Die moet ik niet nog een keer over, dus dan maar er langs.

Even later belt Peter de Rond op en we bespreken even de mogelijkheden voor kwalificatie voor PBP. Als ik weer fiets kom ik bij de oude N36 terecht. Nu weet ik hoe ik richting Ommen moet om bij het tunneltje te komen. 2 km verder ben ik daar dan ook. Later, thuis, bekijk ik de GPS-track en zie dat toen ik Stegeren binnen kwam op slechts 100 meter afstand van het tunneltje was. Dat lag net achter een bocht met veel bomen. Ik heb 7 km gefietst om weer op bijna hetzelfde punt terug te komen. Maar goed, of ik de kilometers nu hier maak of elders maakt niet uit.

 

Ik ga door het tunneltje en mis prompt de afslag naar de brug over de Vecht. Weer een paar kilometer extra, maar nu heb ik op de GPS gekeken hoe de wegen lopen.

Het begint tijd te worden om in lijn richting Hengelo te gaan. De voorgestelde tijd van half 1 zal al moeilijk worden. Ik ga via Geerdijk en Vroomshoop naar Kloosterhaar en vandaar in lijn naar Weerselo. De passage door Tubbergen is niet super. Je wordt daar dwars door een winkelstraat geleid. Terwijl er voor auto’s een prachtige rondweg ligt. Kan daar geen fietspad naast?

Na Weerselo is het via Deurningen nog ruim 10 kilometer voor ik bij Rick in Hengelo ben. Hé, fietst Gert Beumer daar niet aan de overkant van de weg? Ja, inderdaad. De ander die er bij is herken ik niet zo snel. Het zou Ingrid kunnen zijn. In Hengelo heb ik er dan 120 km op zitten.

 

We eten de appeltaart met een kop koffie en een uurtje later ga ik weer. Ik verwacht dat Ineke tegen 4 uur weer in Hellendoorn is. Het is een kleine 40 kilometer en ik heb ongeveer 2 en een half uur de tijd. Dat kan weer een alternatief ritje worden.

Ik ga eerst weer terug naar Deurningen en dan binnendoor via Saasveld en Hertme naar Zenderen. Daar de oude N35 (Enschede-Zwolle) oversteken en binnendoor naar Bornerbroek en Enter. Een stukje van het 600-Brevet. Nu in Enter rechts af en via Ypelo naar Wierden. Ik ga rechts af op de weg Rijssen-Wierden en wil nu door Wierden richting Hoge Hexel om zo de route van Ineke te gaan volgen.

Maar het is lang geleden dat ik hier heb gefietst en ik draai aan de westkant Wierden weer uit in plaats van aan de noordkant. Zo kom ik, de weg volgend, weer op de weg Rijssen-Wierden uit. Vlak voor het punt waar ik eerder vanaf Enter op de weg kwam. Het derde lusje van vandaag J.

 

Op de GPS vind ik een doorgang richting Nijverdal via Notter. Ik kruis de N35 weer en ga het Wierdenseveld in. Het Wierdenseveld is een laagveengebied met veel gras en heide en een aantal natte gebieden. Ik zie een groot aantal schapen. Het verharde fietspad langs de zandweg wordt na een tijdje een zacht gravelpad, maar ik weet dat dat na ruim een kilometer eindigt bij een verharde weg.

 

Ik moet nu gokken tussen twee mogelijke looproutes van Ineke en kies de verkeerde.

Langzaam aan betrekt de lucht en kort voor ik in Hellendoorn bij mijn broer ben krijg ik nog een bui over me heen. Als ik er een kwartiertje ben komt ook Ineke met mijn nichtje aangewandeld.

 

We drinken koffie en ik vertrek na een uurtje weer voor de laatste 35 km. De teller staat inmiddels op 180 dus ik hoef geen extra kilometers meer te maken om boven de 200 te komen. Via Luttenberg ga ik naar Heino om voor de verandering eens via Laag Zuthem en Zwolle Zuid naar huis te gaan. Om half 6 ben ik thuis en heb er 215 km op zitten.

Het pilsje smaakt dan lekker.