Kwaliteit

Leek: Leekstertaktocht – 29 juni 2013

Haarle: Sallands Mooiste – 30 juni 2013

 

Twee maal een kwaliteitscontrole in een weekend.

Zaterdag: de Leekstertaktocht in totaal 245 km.

Zondag: Sallands Mooiste, goed voor 154 km.

 

Zaterdag.

De Leekster Tak is soort versieringsornament (boomtak) dat honderden jaren geleden voor een bijzondere prestatie werd gegeven.

 

De start in Leek is tussen 8 en 9 uur. Ik wil er rond 8:45 zijn en dat wordt vroeg opstaan om er op tijd te zijn. Het is een kleine 100 km naar de start en dat kost (inclusief pauzes en zoekwerk), toch meer dan 3 uur.

Om 4 uur gaat de wekker en om 5:10 vertrek ik. Het licht moet nog even aan want het is een somber weertje. De hele nacht regen en ook nu nog wat lichte regen. Het moet in de loop van de ochtend wel overgaan en later zal de zon moeten komen.

 

Het is de tegengestelde route van de 400 km brevetten. De kop van Overijssel in. Bij Giethoorn een plaspauze en dan het grensgebied tussen Friesland en Drenthe. Rustig kruisend met een tempo van 33 a 34 ben ik op tijd in Leek.

 

Het is erg rustig bij de start. Een enkele deelnemer loopt er rond. Ik word herkend als controleur en knoop een praatje aan met de vrijwilligers. Het tegenvallende weer staat een goede opkomst in de weg en ook, maar vooral wordt de (oneerlijke) concurrentie ervaren van een nieuwe rit “Haren-Haren” die met veel tamtam in de lokale pers is aangekondigd.

 

Ik start met de rit en deze gaat over rustige wegen met veel bos tussen Groningen en Assen door. In Tynaarlo is ook een startmogelijkheid en tevens controle. Ook hier is het rustig. Slechts een enkeling kan de uitbater daar van het ingeslagen gebak afhelpen.

Halverwege de toertocht is er een derde start-/controlepunt in Borger. Het is hier wat drukker. Het weer is nu duidelijk opgeknapt en de temperatuur is (met een graad of 17) redelijk te noemen. Er zijn wat meer mensen aanwezig, maar boven de 100 starters komen ze niet.

 

In Borger ben ik halverwege de rit, maar ik heb voldoende gezien voor een kwaliteitsoordeel. In Borger is een van de organisatoren aanwezig en met hem heb ik nog een eindgesprek.

Van Borger ga ik terug naar huis. Om een uur of 3 staat daar 245 km op de teller met een gemiddelde van 32.

 

Zondag

Het is een “thuiswedstrijd” met de start in Haarle, een goede 30 km van Zwolle. Het is fietsen over bekend terrein en ik ben benieuwd hoe de routes lopen.

Haarle is onderdeel van de gemeente Hellendoorn en dat is het dorp waar ik de eerste 18 jaar van mijn leven heb doorgebracht.

 

Het is vandaag weer bewolkt, maar wel droog. Ook nu moet vanmiddag de zon doorbreken. Na een goed uur fietsen ben ik in Haarle. Al vroeg tijdens de rit richting start zie ik auto’s oostwaarts gaan en ik vermoed dat het drukker wordt dan op zaterdag.

Bij Haarle zie ik al een weiland halfvol met auto’s en overal fietsen. Bij de start wordt ik met de Quest verwezen naar de achteringang vanwege de drukte. Ik schrijf me in en vertrek voor de 100 km, waarbij ik als optie ook later nog voor de 75 km kan kiezen. Ik voel de vermoeidheid van zaterdag nog in de benen.

 

De route gaat met een boog naar Holten om daar de Motieweg als opwarmertje te krijgen. De Motieweg is een korte steile klim, met een maximaal stijgingspercentage van boven de 10%. Nu een lus om Holten waar twee maal de Beuseberg in zit. Deze kent een heel matige en geleidelijke stijging. Na een slalom door Holten volgt vervolgens de volledige Holterberg. Het is in korte tijd heel wat klimmen en dalen. In de afdaling naar de “Diepe Hel” bereik in de top van de dag met 86 km/uur.

Na een hoekje Hellendoorn is er een controle bij een manege. Ook de ATB’ers komen hier en het is er erg druk.

 

Na wat lusjes bij Hellendoorn komt de splitsing voor 75 of 100 km en ik kies toch maar voor de eerste. Een paar kilometer na de splitsing van de routes is er de volgende pauze-plek. Ze hebben hier zelfs “Arretjescake”. Iets wat ik normaal maar twee maal per jaar krijg (bij de verjaardagen van mijn zus en haar partner). Ook neem ik er een kom soep.

 

Na de pauze is het nog maar 15 km voor ik terug ben in Haarle. Ook hier heb ik nog een eindgesprek met de organisatie en vertrek daarna, met inmiddels een lekker zonnetje, weer naar huis.

154 km met precies 30 gemiddeld.