Kwaliteit Ruinen

29 juni 2014

 

Vandaag is er in Ruinen een rit te controleren. Het is onderdeel van het Wieler en Skeeler Weekend. Een combinatie van (zoals ze zelf zeggen) 5 disciplines: MTB, steppen, skeeleren, een toertocht en een gezinsrit.

De weersverwachting is niet hoopgevend met een graad of 18 en buien, misschien valt daarom de opkomst met 220 personen wat tegen. Ik kies er voor om de 120 km te doen. Samen met de rit van Zwolle naar Ruinen en terug (2 maal 45 km) kom ik dan net boven de 200 km uit.

 

De starttijden zijn, tussen 8:30 en 9:30, relatief gunstig en ik vertrek tegen 8 uur uit Zwolle. Om 10 voor half 10 ben ik in Ruinen. Het had wat sneller kunnen gaan als ik beter had opgelet. De route naar Ruinen is redelijk eenvoudig: eerst richting Nieuwleusen om kort voor die plaats links af te gaan en dan verder over De Wijk en Koekange. Ik neem echter de verkeerde (zuidelijke) route naar Nieuwleusen en maak zo een paar kilometers extra.

 

Ik praat voor ik vertrek voor de rit nog even met de organisatie over een evaluatie en ga op pad. De route gaat over veel lokale wegen en vrij liggende fietspaden door natuurgebieden. Er worden weinig dorpen aangedaan en het daarom vrij lastig na te gaan waar de route nu eigenlijk langs loopt. In grote lijnen was het eerst wat noordelijk richting Dwingeloo, dan onder Beilen door met wat slingers bij Westerbork om naar de controle te gaan in Odoorn.

Tot de controle had ik nog geen andere deelnemers gezien en dat mag toch vrij uitzonderlijk genoemd worden. Het regende inmiddels al een uurtje en ik was blij om even in een droge omgeving te kunnen zijn. Bij “Hotel Odoorn” trof ik de eerste andere deelnemers aan de bar. Met mij meegeteld bracht dat op 6 personen en achteraf bleek dat deze 6 ook alle deelnemers waren voor de 120 km.

 

Hotel Odoorn was niet echt voorbereid op de “invasie”. Nadat mijn vraag of ik een koffie kon krijgen volmondig met “ja” beantwoord werd, werd een vriendelijk, maar beslist “nee” gegeven bij de vraag of ik er gebak bij kon krijgen. Dat was niet op voorraad. Gelukkig heb ik voldoende brood bij me en dat heb ik later dan ook maar tot me genomen.

 

De andere deelnemers vertrokken en ik zag ook geen reden om lang te blijven hangen.

Het was inmiddels droog geworden en af en toe kwam het zonnetje er door. 2 andere deelnemers haalde ik al vrij snel in en ook de andere 3 kreeg ik in het vizier. Deze hielden er een strak tempo in en het duurde dan ook even voor ik ook deze voorbij kon. De route ging geleidelijk aan richting Hoogeveen. Dat wil zeggen tot Nieuw Balinge. Hier was nog een grote lus ingebouwd.

Intussen zag ik dat aan de horizon diepzwarte wolken zich samenpakten. Door de vele lusjes die we moesten maken kon ik niet precies inschatten of we deze nu benaderden of niet, maar toen eenmaal de eerste druppels begonnen te vallen werden even later de hemelsluizen volledig open gezet. Ik hoorde zelfs een donderklap.

Ik was net op een stuk heide met weinig beschutting en kon over het smalle fietspad maar langzaam verder fietsen. Bij een bosrand heb ik toen maar een tijdje stil gestaan tot de ergste bui over was.

 

Na de bui was het nog en uurtje voor ik weer in Ruinen terug was. Ik drink er een colaatje en heb nog een gesprek met de organisatie. Daarna een terugrit van anderhalf uur naar Zwolle.

Al met al 222 km met een gemiddelde van ruim 32.